De bekende fitnessketen E-Fit, met vestigingen in Waregem, Beveren-Leie, Deinze en Lievegem, is failliet verklaard. Dit betekent dat honderden klanten, die veelal nog een lopend en duur abonnement hebben, hoogstwaarschijnlijk hun geld niet meer zullen terugzien. Het faillissement treft niet alleen leden, maar ook ondernemers die apparatuur van E-Fit afnamen en nu met lege handen staan.
Innovatieve fitnessmethode
E-Fit verwierf bekendheid dankzij haar innovatieve fitnessmethode met elektrische stimulatie via speciale pakken. Met EMS-technologie (elektro musculaire stimulatie) werden spieren en stofwisseling geactiveerd via elektroden op het lichaam, wat een intensieve training in korte tijd mogelijk maakte. Deze technologie kwam echter met een prijskaartje: een tienbeurtenkaart kostte al gauw tussen de 300 en 400 euro, en een jaarabonnement liep soms op tot boven de 2.000 euro.
Ondanks de populariteit van dit concept bleek de keten niet financieel levensvatbaar. Twee jaar geleden namen de huidige eigenaars de zaak over, maar volgens curator Yves François hebben ze waarschijnlijk een te hoge prijs betaald, waardoor het moeilijk werd om de zaak rendabel te maken. Inmiddels zijn de schulden opgestapeld en moesten de uitbaters hun bezittingen, waaronder hun woning, opgeven.
Honderden gedupeerde klanten en zakelijke partners
Hoewel aanvankelijk werd geschat dat er zo’n 1.000 gedupeerden zijn, schat zaakvoerster Annelies dit lager, met een klantenbestand van circa 270. Toch blijft het aantal onduidelijk, omdat verschillende abonnementen en beurtenkaarten nog in omloop zijn. Naast de leden zijn ook externe ondernemers de dupe, die apparatuur van de groothandel E-Fit Benelux wilden aanschaffen. Sommigen hadden al vooruitbetaald, maar ontvingen geen of slechts gedeeltelijke leveringen.
Weinig kans op terugbetaling
De curator benadrukt dat er geen sprake is van fraude of oplichting. De zaakvoerders worden persoonlijk verantwoordelijk gesteld voor de schulden, maar de kans dat leden hun geld terugkrijgen is klein. Alle schulden en bezittingen worden nu in kaart gebracht. Het is volgens de curator echter onwaarschijnlijk dat er genoeg middelen zijn om gedupeerden terug te betalen.