Actuele informatie over faillissementen en opschortingen

 

Faillissement als ondernemer: wat nu?

Door:
FaillissementsDossier.be
  |  14 december 2023
Soms kan het gebeuren dat je even in de knel zit met het betalen van rekeningen of het aflossen van schulden, dat overkomt iedereen wel eens. Maar als je schulden zo groot worden dat je geen uitzicht hebt op herstel, dan zou je richting een faillissement kunnen gaan. Op dat moment moet je een belangrijke beslissing nemen: hulp zoeken en actie ondernemen, of het faillissement aanvragen. Maar hoe werkt dit precies?

Wie wordt failliet verklaard?

Het kan zijn dat jij als persoon of jouw bedrijf failliet wordt verklaard. Dit is afhankelijk van de structuur die je hebt. Heb je een eenmanszaak? Dan wordt de eigenaar persoonlijk failliet verklaard, niet de onderneming zelf. Bij een maatschap of vennootschap onder firma (vof) worden zowel de individuele maten of vennoten als de vof als geheel failliet verklaard, en elke vennoot blijft persoonlijk aansprakelijk voor de volledige schuld. Als je een besloten vennootschap (bv) hebt, wordt de bv zelf failliet verklaard, niet jij persoonlijk. Alleen in geval van wanbeheer kunnen de bestuurders van de bv persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor onbetaalde schulden van de bv. Het is belangrijk om te begrijpen hoe dit werkt!

Faillisementsaanvraag

Je kunt zelf je faillissement aanvragen, maar het kan ook zijn dat de schuldeisers jouw faillissement aanvragen. Als je zelf schuldeiser bent, kun je zelfs het faillissement van je klant aanvragen. En als je het niet eens bent met de beslissing, kun je met hulp van een advocaat in hoger beroep gaan bij het gerechtshof.

De rechter

In de rechtbank wordt uiteindelijk besloten of de faillissementsaanvraag gerechtvaardigd is. Tijdens de zitting krijg je de mogelijkheid om jezelf te verdedigen. Je kunt zowel persoonlijk aanwezig zijn of gewoon een schriftelijk verweerschrift indienen. Op die manier kun je laten zien dat je wel in staat bent om jouw schuldeisers te betalen, of om een verzoek voor schuldsanering in te dienen. Zodra het faillissement officieel is uitgesproken, kom je niet meer in aanmerking voor schuldsanering. Wees daar alert op!

Bewaarfase

Nu jouw bedrijf officieel failliet is verklaard, heb je geen controle meer over wat er gebeurt. De curator neemt alle beslissingen met betrekking tot jouw bedrijf. Deze persoon zal de financiële administratie beheren en al jouw bezittingen en eigendommen onderzoeken. Dit gaat van je inventaris, tot aan de bureaustoelen en de Epson printer. Alles wordt bekeken.

Opheffing

Als je niet genoeg geld of spullen hebt om de kosten van de persoon die het faillissement beheert (de curator) en de administratie te betalen, dan stopt het faillissement. Maar je schulden blijven wel. Later kunnen mensen nog steeds vragen om hun geld terug.

Verificatiefase

Nu komt de fase van de verificatie. De curator heeft jouw bezittingen bekeken en gedocumenteerd. Tijdens een bijeenkomst voor verificatie beoordeelt de curator jouw schulden en stelt een voorstel op voor de schuldeisers. Deze schuldeisers zullen dan stemmen over dit voorstel.

Het einde

Er zijn twee mogelijkheden. Als jouw schuldeisers het eens zijn met wat de curator voorstelt, dan moet de rechter dit nog goedkeuren. Als de rechter akkoord gaat, wordt het faillissement stopgezet. Dan betaal je jouw schulden volgens de afspraken die de curator heeft gemaakt in een lijst. Deze lijst bepaalt wie wat krijgt op basis van wie het eerst recht heeft op geld. Maar als de schuldeisers of de rechter het niet eens zijn met het voorstel van de curator, dan wordt het uitroepen van faillissement uitgesproken. Dat betekent dat je niet in staat bent om te betalen en dat jouw spullen worden verkocht om jouw schuldeisers te betalen.

 


Faillissementen en opschortingen per regio


Advertising

Adverteren op deze site? Kijk hier voor uitgebreid informatie over de mogelijkheden, tarieven en formaten.


Overig

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland