Marlies Dekkers blonk niet alleen uit in het verleiden maar ook in het misleiden. Dat stelde haar voormalige zakenpartner Vincent van Zon tegenover de rechtbank van Rotterdam. ‘Dekkers gaat altijd huilen als zij iets voor elkaar wil krijgen.’
Huilen
Geheel in stijl met het bedrijf waar hij tien jaar mede leiding aan gaf, wond Vincent van Zon er geen doekjes om: Dekkers plaatste haar eigenbelang boven het belang van het bedrijf, hield er een dubbele boekhouding op na en speelde gemeen spel door achter de rug van de aandeelhouders een andere deal te bekokstoven. Om haar gesprekspartners zand in de ogen te strooien, gooide de lingeriekoningin een geheim wapen in de strijd. Niet door haar benen te kruisen zodat het zicht op een pikant stukje ondergoed werd geopend maar, door de tranen te laten vloeien. ‘Dekkers gaat altijd huilen als zij iets voor elkaar wil krijgen,’ verklaarde Van Zon volgens het
AD voor de rechter.
Veertien miljoen euro schuld
De ondernemingen van Marlies Dekkers, de MD Group en een reeks bv’s die door deze vennootschap werden bestuurd, gingen in augustus 2013 failliet. Een woordvoerster noemde de ‘lastige economische omstandigheden’ als oorzaak. Volgens het faillissementsverslag had huisbankier Rabo op dat moment een vordering van ruim veertien miljoen euro op het bedrijf, een schuld waarvoor de gefailleerden hoofdelijk aansprakelijk waren. Daarnaast waren er schulden van het UWV, verhuurders van winkelpanden en de Belastingdienst. Exclusief de vordering van de bank, becijferde curator Christiaan Groenewoud van BRG Advocaten een schuldentotaal van € 2.623.884,78.
Vrijpostige kledingstijl een must
De ineenstorting van het lingerieimperium was even pijnlijk voor Dekkers: ze had een komeetachtige carrière de rug waarin niets fout leek te kunnen gaan. Ze zette, nadat ze in 1991 cum laude was afgestudeerd van de Bredase kunstacademie, de lingerielijn Undressed op, exposeerde in musea en breidde ondertussen haar portfolio uit met avond- en nachtkleding, badmode en zonnebrillen. De media kregen geen genoeg van haar boodschap dat een vrijpostige kledingstijl een must is voor de waarlijk geëmancipeerde vrouw. Om haar missie te onderstrepen bracht Dekkers in 2007 samen met schrijfster Heleen van Royen het boek Stout uit waarin bekende ‘stoute, eigenzinnige’ vrouwen als Catherine Keyl, Daphne Bunskoek en Claudia de Breij in woord en beeld hun ideeën over macht, relaties en seks onthulden.
Zakenvrouw van het Jaar
Dankzij haar flamboyante presentatie, haar spannende creaties – denk aan de beroemde blotebillenjurk met een kort achterpand dat de derrière deels ontbloot liet – en haar succes, grossierde Dekkers in prijzen en onderscheidingen. Zo werd ze in 2007 wegens haar managementkwaliteiten uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar. Het is twijfelachtig of de jury haar bijna tien jaar later opnieuw op een voetstuk zou plaatsen: de smetteloze reputatie van Dekkers is inmiddels besmeurd door de aanklacht die haar voormalige zakenpartner Vincent van Zon tegen haar heeft ingediend. Van Zon en andere belanghebbenden verwijten Dekkers dat ze persoonlijk voordeel heeft getrokken uit het faillissement. Vrijwel direct na het bankroet maakte haar onderneming een doorstart. Investeerder Karmijn Capital, een firma van drie al even doortastende zakenvrouwen uit Amsterdam, nam de boedel over, personeel, schuldeisers en aandeelhouders bleven met lege handen achter. Dekkers zou bij de verrassende deal vooral goed voor zichzelf hebben gezorgd. ‘In de nieuwe onderneming kreeg ze 25 procent van de aandelen cadeau. Plus een zeer behoorlijke managementvergoeding,’ aldus Van Zon. De rechtbank vervolgt binnenkort het verhoor van de getuigen.